5.12.2010

Paintball-varusteiden lyhyt oppimäärä, osa 4

Pullot

Nykyään merkkaimissa käytetään kaasuna pääasiassa paineilmaa hiilidioksidin sijaan. Tämän takia käsittelen tässä vain paineilmapulloja.

Niinkuin kaikkea muutakin, pulloja löytyy laidasta laitaan.

0,8l alumiinipullo

Yleisin pullo harrastajien keskuudessa on 0,8l alumiinipullo. Pullon paine on maksimissaan 3000psi eli noin 230 baria. Paine rajoitetaan merkkainta varten pullon suussa olevalla regulaattorilla joko 850psi tai 400 psi merkkaimesta riippuen. Tämä pullo on halvin ratkaisu merkkaimen paineistukseen. Yhdellä täytöllä ampuu yleisesti noin 500 palloa riippuen paljonko merkkain syö ilmaa.

1,5l hiilikuitupullo

Jokaisen vähänkään perehtyneemmän paintball-harrastajan märkä uni on saada omaan merkkaimeensa hiilikuitupullo. Kooltaan hiilikuitupullot ovat yleensä 1,1 tai 1,5 litraa. Paine on koon myötä isompi 4500psi eli noin 310 baria. Isommalla pullolla saa yhdellä ilmatäytöllä ammuttua enemmän kuulaa. Tämä on erityisen tärkeää kilpapeleissä, joissa kuulaa saattaa mennä tuhansia erää kohti. Isoissa pulloissa käytetään hiilikuitua, koska vastaavankokoinen alumiinipullo painaisi kohtuuttoman paljon merkkaimen perässä.

On olemassa myös todella pieniä 0,2l pulloja, mutta näitä en ole nähnyt käytettävän vielä. Ne sopivat vähän ilmaa käyttäviin merkkaimiin. Pieni koko vähentää merkkainpaketin painoa ja sitä myöten helpottaa pelaamista. Yhtenä käyttökohteena tulee mieleen paintball-pistoolit.

Alla muutama yleinen pulloihin liittyvä asia.
  • Pulloissa oleva varoventtiili estää ylitäytön ja pullon räjähtämisen.
  • Pullot koeponnistetaan tietyin väliajoin turvallisuussyistä. Yleisenä ohjeena ja sääntönä on, että leimaamattomalla pullolla ei pelata.
  • Pullot täytetään tarkoitukseen tehdyllä täyttölaitteella joko sukelluspullosta tai kompurasysteemistä.
  • Pulloihin on olemassa suojapussi, jota kutsutaan pullocoveriksi.
1,1l hiilikuitupullo pullocoverilla varustettuna

Henkilökohtainen valinta tähän asti on ollut normaali 0,8l alumiinipullo, mutta tietysti ajatuksissa on aina ollut hankkia se hieno hiilikuitupullo.

-pasi

1 kommentti:

  1. 1,5L kevlar pullot ovat nykyään melko harvinaisia, tilalle on tullut 0,8L kevlar pullot. Aseiden ilman kulutus on parantunut, minkä takia pullojen kokoa on myös voitu pienentää. Yhdessä kilpapeli erässä myös kuulan kulutus on vähentynyt koko 2000-luvun ajan, jolloin pullo kokoa on myös voitu pienentää.

    Teräspulloja on saatavilla 200barisina ainakin kokoina: 0,2L, 0,4L (hyvä vaihtoehto lapsille ja nuorille), 0,8L, 1,0L ja 1,1L.

    -Jesper

    VastaaPoista