28.11.2010

Faktat kehiin


Kävin läpi aikaisemmin mainitsemaani Rami Kääriäisen ja Ville Ranta-Maunuksen tekemää tutkimusta "Paintball liikuntalajina" vuodelta 2009.

Ensimmäiseksi täytyy sanoa, että tutkimus on erittäin hienoa faktaa lajin puolesta!

Nyt Sinä, joka touhuat paintball:n parissa hophop lukemaan tuo tutkimus. Saat siitä faktaa puheittesi perustaksi, kun seuraavan kerran joku tulee puhumaan "humalassa tapahtuvasta ihmisten tappamiseen opettelusta" ja paintballista samassa lauseessa.

Oli muuten mahtava todeta tutkimuksen tukevan omia ajatuksiani paintballin liikuntapuolesta täysin. Tässä tutkimuksen yhteenveto-osiosta pari merkittävää toteamusta:

"Mielestämme laji voisi sopia hyvin esimerkiksi inaktiiviselle nuorelle, joka viihtyy tietokonepelien maailmassa. Nuorten inaktiivisuus on mielestämme yhteiskunnallisesti merkittävä kysymys, johon tulisi tarjota erilaisia mahdollisuuksia. Aktiivisten urheiluseurojen tulisi tarjota terveysvalistusta, sekä antavat terveitä elämäntapaohjeita."

"Paintball lajissa on fyysisen kunnon kehittymisen lisäksi paljon hyviä ominaisuuksia. Näitä ovat esimerkiksi tasapaino, tilanhahmotus, tilanhahmotus liikkeessä, etäisyyksien hahmottaminen, keskittymiskyky sekä dual-tasking. Ryhmäominaisuutena lajissa korostuu tiimityöskentely, avoimuus, ja paineensietokyky. Pelipäivään kuuluu osana myös sosiaaliset hetket erätauolla. Mielestämme juuri siksi paintball sopii hyvin esimerkiksi tyky- toimintaan ja edistämään työyhteisön hyvinvointia."

Tutkimus vahvistaa pohdintani "Liikuntaa itikoille" ja "Paintball, uusi CS"-kirjoituksissani. Lisäksi tuossa mainitaan hyvänä huomiona tyky-toiminta. Tulosten perusteella voi sanoa, että laji sopii toimintaan täysin.
Uskon, että tämän tutkimustuloksen perusteella yhdistykset ja yritykset voivat muuttaa yleisen käsityksen paintballista urheilulajin suuntaan. Nykyisin yleinen käsitys vähän varttuneemman porukan keskuudessa pyörinee ukkoporukoiden sotaleikkien ja kaljanoton välimaastossa.
Vielä kerran, hienoa työtä jätkät!
-pasi

ps. Tutkimus löytyy täältä
pps. R.I.P. C.A.M.O Paintball ry (ilmeisesti jo alkuvuodesta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti