2.11.2010

Paintball-varusteiden lyhyt oppimäärä, osa 2

Kun maski on tärkein suojavaruste, niin merkkain on sitten se tärkein työväline värikuulapeleissä. Monet käyttää sanaa ase tai pyssy (itsekin joskus), mutta se saattaa joidenkin mielestä kuulostaa liian ronskilta. "Isot pojat taas ampumassa toisiaan pyssyillä". Paintball-maailmassa pyssy tai ase on siis merkkain, tai enemmän kilpamaailmassa käytetty "mutka". Merkkaimeen kuuluu olennaisena osana paineilmapullo ja loaderi eli kuulasäiliö. Käsittelen ne omana osanaan.

Kuvassa ry:n merkkainsetti

Merkkain

Merkkaimia on laidasta laitaan, joten en lähde ihan kaikkea käsittelemään tarkasti. Mistään merkkaimesta ei saa tulla pallo ulos nopeammin kuin 100 metriä sekunnissa ettei naamarit hajoa. Paintball-maailmassa puhutaan 300fps lähtönopeusrajasta.

Vuokrapaketeissa on yleensä puoliautomaattiset mekaaniset merkkaimet. No mitä ne puoliautomaattiset ja mekaaniset merkkaimet sitten tarkoittaa? Puoliautomaattinen tarkoittaa, että merkkainta ei tarvitse joka kuulan jälkeen ladata, vaan se lataa itse itsensä kaasun avulla. Tällä päästään puoliautomaattiseen toimintaan. Kun painat liipaisinta, jokaisella painalluksella lähtee pallo niin kauan kuin kaasua ja kuulaa riittää. Tätä voit verrata pumpputoimiseen, joka täytyy joka pallon jälkeen ladata samaan tyyliin kuin pumppuhaulikko.

Maverick-pumppu

Mekaanisen merkkaimen toiminta perustuu merkkaimen sisällä olevaan koneistoon. Sähköisessä taas on patteri tai akku, jolla saa aikaan erilaisia toimintoja (esim. sarjatuli).
Tämä on vähän sama asia, jos vertaat vanhaa vedettävää ja pattereilla toimivaa kelloa toisiinsa.
Mekaaniset merkkaimet ovat suht edullisia. Kiinalaisen saat jo muutamalla kympillä. Ovat toimineet pääasiassa hyvin, mutta niiden samaa maata olevat tiivisteet tuppaavat vuotamaan kylmällä ilmalla. Suosittelen samaan pakettiin täkäläisiä O-renkaita korjaamaan tilannetta. Amerikkalainen Tippmann eli tipi on de facto mekaanisissa merkkaimissa. Sitä on testattu muun muassa Paintti-lehdessä aikoinaan kuralätäkön, veden, auton ja dynamiitin avulla. Merkkain toimi kaikkien testien jälkeen, viimeistä ei vain päästy todentamaan kun muistaakseni lensi sen verran piiloon. Perus-tipin hinta pyörii 120-180 euron välissä.

Vibe-sähkömerkkain

Sähkömerkkaimet on tehty pääasiassa kilpakäyttöön. Halvimmat saat parilla sadalla ja kunnon kilpatason merkkaimesta saat pulittaa jopa yli 1000 euroa. Kalliimmat merkkaimet käyttävät yleensä vähemmän ilmaa. Voit siis ampua yhdellä pullollisella esimerkiksi 400-500 pallon sijasta 800 tai 1000 palloa. Isommalla rahalla saat myös vähemmän ääntä ja lisää palloja ulos per sekunti.
Siinä on kaveri ihmeissään kun vastapäätä kuuluu pieni papatus ja ilmassa on pallo muutaman metrin välein.
Vuokrakäytössä käytetään yleensä mekaanisia merkkaimia niiden helpon käytön ja huollettavuuden takia. Nämä kaverit ovat erilaisia ja käyttävät sähkömerkkaimia: Nurmoon jätkien sivut (ainakin käyttivät, sivut kun on päivitetty 2008)

Ja tähän lopuksi pitää laittaa vielä kuva omasta vanhasta kunnon Intimidatorista, tuttavallisemmin Timmystä. Tämä on kuulemma joskus vuosituhannen alussa ollut kilpapeleissä ykkösjuttu.


-pasi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti