5.1.2011

Paljonko maksaa?



Paintball-harrastuksen hinta varmasti mietityttää aloittavaa pelaajaa. Tässä lyhyt tietopaketti.

Satunnainen paintball
Yleensä harvoin pelaavalle paras vaihtoehto on vuokrata välineet. Hinnoittelutyylejä on monenlaisia. 500 kuulan setti kuitenkin asettuu yleensä aina välille 35-45€/kerta. Pakettiin voi kuulua haalarit, rintapanssarit ja muuta kivaa.

Viikoittaiset pelit voi olla 20-30€/kerta, mutta kuulia on yleensä vähemmän halvemmissa paketeissa.

Omat välineet
Seuraavaksi tietenkin haluat omat välineet. Niinkuin monessa muussakin harrastuksessa, Paintball-varusteisiin saat myös kulumaan kaikki rahasi.

Peruspuoliautomaattipaketin saa karkeasti 300 eurolla. Riippuu vähän mitä haluaa laittaa. Sinun ei kannata kuitenkaan hankkia ihan mitä tahansa halpavälineitä, ettei kiinnostus lopahda merkkaimen takia. Kannattaa selata esimerkiksi Splatwebin foorumeita ja OMV-palstaa, jos sieltä löytyisi sopiva paketti. Kalliimpaa kilpatason merkkainta en suosittele ensimmäiseksi omaksi mutkaksi.

Itse hankin ensimmäiseksi merkkaimeksi Tippmanin puoliautomaatin (98C). Myöhemmin laitoin siihen e-kahvan ja muuta kivaa lisäosaa. Tuon jälkeen laitoin vanhemman kilpamerkkaimen, jolla sain tulinopeutta ja hiljaisen äänen. Moni sanoo tähän heti, että älä nyt tipiä mene suosittelemaan, mutta minusta se on suhteellisen huoltovapaa ja varmatoiminen kampe.

Aktiivinen kilpapelaaminen
Tämä on sitten sitä ihan oikeaa Paintball-urheilua. Suomesta löytyy 3 divaria ja SM-liiga.

Kustannuksia tulee pääasiassa kuulista ja pelimatkoista. Tietenkin pitää olla uusimmat ja hienoimmat merkkaimet ja varusteet, että pärjää. Toki muistaakseni Jämsän Paintball:n kaveri ainakin yhteen väliin pelasi Tippmanilla kilpaakin.

Pikaisella laskutoimituksella aloitukseen saa menemään vajaa pari tonnia, jos ei oteta sponsorihommia huomioon. Tuolla saa kunnon kilpamerkkaimen ja siihen kuuluvat pullon, loaderin, pullocoverin ja muun tarvittavan.

En sano kuitenkaan, että kilpapelaamisen aloittamiseen on pakko käyttää paljon rahaa. Voit aloittaa perusvälineillä ja homman edetessä voit sitten laittaa parempia varusteita.

Kuulakustannuksia tulee maalilla harjoitellessa aika reilusti. Ajatellaan, että harjoittelette kerran viikossa. Kuulaa menee laatikollinen (parempi pallo maksaa ehkä 40-50€/ltk). Palloista tulee siten tuolla harjoitusmäärällä jo pari sataa euroa kuussa. Nykyisin tosin reball-kuulilla harjoittelu on yleistymässä, joten kuulakustannus tulee pienenee sitä myöten.
Kuulostaa paljolta, mutta vertaappa kustannuksia esimerkiksi jääkiekkoon, golfiin tai ratsastukseen.
-pasi

5 kommenttia:

  1. Pasi ****ele, ei se ratsastus ole kallis harrastus (ellei sitten omista sitä hemmetin otusta)...

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Henkilökohtaiset kokemukset ratsastuksen kustannuksista ovat aika vähäisiä. Ratsastus päätyi listalle kaveripiirin puheiden perusteella. Parilla on kylläkin omistuksessaan se otus.

    -pasi

    VastaaPoista
  3. Kilpapaintballia ei periaatteessa voi pelata Tippmanilla. Sääntöjen mukaan ase pitää ampua alle 10,5 laukausta per sekunti. Tulinopeusmittari laskee laukausten välisen ajan ja teoriassa Tippmannilla voidaan tämä ylittää.

    Alle 1000 eurolla pitäis kyllä saada riittävät kilpapelivarusteet, jos ei halua ihan viimeisenä päälle olevia varusteita. Esim. Etek3, ilmapullo, lipas, bulkkivyö ja peliasu pitäisi alle 1000 eurolla saada kasaan.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentista.

    Onhan tässä myös se puoli, että kilpavarusteitakaan ei välttämättä tarvitse uutena hankkia, jolloin kustannukset saa taas alemmas.

    -pasi

    VastaaPoista
  5. vai niin mitä sitä tekis

    VastaaPoista