24.11.2010

Paintball-varusteiden lyhyt oppimäärä, osa 3

Loaderit

Tämä on se ihmeellisen muotoinen kapistus merkkaimen päällä. Loaderia voisi kutsua esimerkiksi pallosäiliöksi. Loaderin päätehtävä on pitää yleensä maksimissaan 200 palloa vähän aikaa mukana ja antaa niitä merkkaimelle, joka laittaa niitä eteenpäin. Luukusta laitetaan lisää palloa kun loaderi alkaa tyhjenemään.


Perusloaderi

Perusloaderi on luukulla varustettu säiliö ilman erikoisempia kikkailuja. Tästä perusloaderista pallot tippuvat putkea pitkin ns painovoimaisesti merkkaimelle. Perusloaderin hinta on muutamista euroista kymppiin.

Sekoittava loaderi

Sekoittava loaderi on muuten samanlainen, mutta on varustettu moottorilla ja pallojen seassa pyörivällä siivekkäällä rattaalla. Pyörivillä siivillä ehkäistään syöttökaulan tukkeutumista. Jos syöttökaula menee tukkoon, merkkaimesta ei tule palloa. Tällä saadaan myös lisää pallon syöttönopeutta. Siipiä pyöritetään yleensä syöttökaulassa olevien "silmien" avustuksella, jotka katsovat onko kaulassa palloa vai ei. On olemassa myös äänellä toimivia malleja. Tämmöisen hinta alkaa parista kympistä.

Syöttäviä loadereita

Syöttävä loaderi eli force-loaderi on edellisestä vielä kehittyneempi malli. Palloille on yleensä tehty kaukalo ja "kulku-ura". Palloja tavallaan työnnetään koko ajan merkkaimelle päin. Näin saadaan paljon lisää syöttönopeutta nopeille kilpamerkkaimille. Force-loaderit maksavatkin jo useita kymppejä ja parhaasta merkkiloaderista saa pulittaa yli satasenkin. Vaikka et kilpamerkkainta omistaisikaan, niin tällaisella voit ehkäistä pallorikkoja myös perustason merkkaimissa.
Vuokrapaketeissa käytetään yleensä ihan perusloaderia. Tässäkin tapahtuu kehitystä koko ajan. Tiedän ainakin yhden yrittäjän, jolla on paketeissaan force-loaderit. Uskon, että tuohon suuntaan ollaan menossa pikkuhiljaa.
Itse omistan tällaisen force-loaderin. Käytin sitä myös Maverick-pumpun kanssa Simossa viime vuonna ja hyvin toimi. Ei ollut kuulan hajoaminen ainakaan pallon syöttönopeudesta kiinni.

-pasi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti