22.1.2011

Haluatko maistaa?

Värikuulat herättävät mielenkiintoa peleissä.

Mistä ne on tehty?
Itse aina sanon, että kasviöljystä ja elintarvikeväristä. Tuli tätä kirjoittaessa mieleen, että ei kyllä ole tullut tarkistettua tätä asiaa mistään.
Täysin luotettavaa faktaa ei löytynyt pikaisella haulla netistä, mutta Wikipedia auttaa. Sieltä lainaus: "..koostuvat elintarvikeväristä, limettihedelmästä, liivatteesta, PEG:istä (polyetyleeniglygolista) ja vedestä."

PEG herätti mielenkiintoni. Mitä ihmettä tuo tuommoinen on? Googlesta löytyi tutkimus, joka kertoo, että "Polyetyleeniglykoli ilman elektrolyyttejä tehoaa lasten ummetukseen ja ulosteen pidätyskyvyttömyyteen." Sitähän ei tiedä kuinka lähellä pallossa oleva PEG on tutkimuksessa käytetyn kanssa. Kuitenkin hyvällä tuurilla suoli voi toimia niillä, jotka kuulia napsii.

Onko ne myrkyllisiä?
Pallot eivät ole myrkyllisiä.

Lähteekö väri pesussa?
Ainahan sanotaan, että lähtee se. Kyllä, muttei joka kerta ensimmäisellä pesulla. Vaatteeseen saattaa jäädä valkoinen jälki pesun jälkeen. Kuulissa on välillä ollut vähän äkäisempää väriä eikä se tahtonut lähtä pois edes käsistä. Suosittelen laittamaan pelivaatteet likoamaan heti pelin jälkeen.

Haittaako, jos väriä menee suuhun?`
Kuten edellä mainittu, kuulat eivät ole myrkyllisiä, joten niitä voi syödä eikä kuoren tai värin meneminen suuhun ole vaarallista. Pallot vain eivät ole kovin hyvänmakuisia. Suoraan sanottuna maku on sikamaisen paha.
Peleissä yleensä nuoremmat kaverit haluavat maistaa kuulia. Toki olen aina antanut maistaa ja joskus jopa kehottanutkin. Ilmeet ovat joka kerta näkemisen arvoisia.
Viime vuonna pidimme esittelytilaisuuden eräällä koululla Raahessa. Meillä oli tarkkuusammuntakoju pystyssä ja porukka kävi ryhmissä ampumassa. Samalla pidimme lajiesittelyä ja maistatimme kuulia. Pojathan alkoivat usuttamaan toisiaan syömään palloja. Jossain vaiheessa oli puolenkymmentä ukkoa sylkemässä teltan takana pallon palasia suustaan. Muutama kirosanakin taisi päästä. Ja meitä nauratti.

-pasi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti