17.4.2011

Liikuntatunti


Aikoinaan tässä blogissa mietin, että paintball olisi loistava koulujen liikuntatunnille jalkapallon ja sählyn rinnalle.

Olemme selvittäneet asiaa muun muassa opetustoimesta.Yllätys yllätys esteeksi tulee raha.
Kylmä tosiasia on, että paintball-varusteet ja pallot maksavat ihan liikaa kouluille.
Mietimme myös erilaisia leasing-sopimuksia.  Esimerkkinä yhdessä vaihtoehdossa varusteet olisivat olleet meidän ja koulu olisi maksanut niistä tietyn käyttökorvauksen. Huolto olisi ollut koululta. Kaikissa vaihtoehdoissa kustannus nousi kohtuuttoman suureksi. Siis kun vertailukohteena on jalkapallo tai jokin muu perinteinen laji.

Maalia käytettäessä myös huolto on pieni ongelma. Oppilaiden kun pitää päästä suhteellisen nopeasti liikuntatunnin jälkeen seuraavalle tunnille. Maalisten esteiden ja varusteiden puhdistus vie oman aikansa.

Myös kenttä voi olla ongelma. Mennäänkö aina metsään vai pystytetäänkö esteet pihalle? Entä talvella kun on kylmä?

On se hankalaa. Täytyyhän tähän ratkaisu olla. 

Okei, vaihdetaan pallot "kumisiin" reball-kuuliin ja lasketaan lähtönopeutta ettei satu. Ei maalia sotkemassa, ei puhdistusta. Vain pallojen keräys tunnin jälkeen. Toki tässä häviää yksi lajin viehätyksestä eli maalijälki. Tuo on loppupeleissä pieni miinus, kun jännitys ja pelin tunnelma kuitenkin säilyvät.

Reballeja käytettäessä pelataan sisällä. Sisäkentäksi pystytetään vinyyliset sup'air-esteet lehtipuhaltimien avulla. Nopeaa ja helppoa. Sisäkenttää käytettäessä homma on myös ympärivuotista ja voi pelata sisäpelikengillä.
Spläts! Tässähän tuli jo monta kärpästä yhdellä iskulla.
Entäs ne tilat? Pelaaminen vaatii yli 20x30m kentän. Isompi parempi.

Raahessa on koulujen käytettävissä liikuntahalli ja esimerkiksi koulujen liikuntasalit. Pienten koulujen liikuntasalit tuppaavat olemaan pieniä paintball-kentiksi, mutta ainakin liikunhalli sopisi kokonsa puolesta. Myös sopivan kokoinen koulun liikuntasali sopii hommaan paremmin kuin hyvin.
Liikuntahallissa ongelmaksi tulee ääni. Merkkaimet ja esteisiin osuvat pallot pitävät meteliä. Esimerkiksi juoksuradalla olevat joutuisivat pitämään korvatulppia pelin aikana. Eihän se käy.
Tähän ratkaisuna on toki sähkötoimiset suhteellisen hiljaiset merkkaimet. Kuitenkin paras tilaratkaisu olisi sellainen sali, jossa saa olla omalla porukalla pelin aikana.

Yhteenvetona koulujen pelit siis onnistuisivat näillä muutoksilla:
  • Hiljaiset sähkömerkkaimet. Löytyy myös edullisia.
  • Reball-pallot. Ostettaessa arvokkaita, mutta jatkossa pelaaminen on käytännössä ilmaista.
  • Sisätilat. Esimerkiksi sopivan kokoinen liikuntasali.
  • Sup'air esteet kentälle. Käytettynä saa edullisesti.

Ei se nyt niin vaikeaa ollutkaan.

-pasi

ps. Muistakaa tulla pelaamaan 2.5. Raahen Paintball ry:n viikkopeleihin.

kuva by aerodesign.pl

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti